Bebeklerde Kabızlık Nedir
Wiki Article
Çölyak hastalığı, glüten adı verilen bir proteinin bağırsaklarda hasar oluşturması sonucu ortaya çısoy bir otoimmün hastalıktır. Bu kondisyon, besinlerin emilimini engeller ve sindirim sistemi problemlerine münasebet olabilir. Çölyak hastalığı, bebeklerde de görülebilir ve bebeklerde kabızlığa sebep kabil.
Çölyak hastalığı bebeklerde kabız yapabilir mi? Bu makalede, çölyak hastalığı ve bebeklerde kabızlık arasındaki ilişkiyi inceleyeceğiz.
Çölyak hastalığı, bebeklerde de görülebilen bir hastalıktır. Bebeklerde çölyak hastalığı genellikle, mader sütüne veya inek mazotüne mebdelanması esnasında ortaya çıkar. Bebeklerde kabızlık ise, çölyak hastalığı ile yanında ortaya çıkabilir. Bu makalede, çölyak hastalığı ve bebeklerde kabızlık arasındaki ilişkiyi inceleyeceğiz.
Çölyak Hastalığı Nedir?
Çölyak hastalığı, bağırsaklarda gluten adı maruz bir proteinin hasar oluşturması sonucu ortaya çıhun bir otoimmün hastalıktır. Gluten, buğday, arpa ve çavdar kabil tahıllarda bulunur. Çölyak hastaları, gluten tükettiklerinde, vücutları gluteni yabancı bir özdek olarak alacaklar ve müdafaaname mekanizması devreye girer. Bu savunma mekanizması, bağırsaklarda hasar oluşmasına ne olabilir. Bu konum, besinlerin emilimini engeller ve sindirim sistemi sorunlarına sebep evet.
Bebeklerde Kabız Nedir?
Bebeklerde kabız, autkılama sıklığının azalması ve dünyakının sertleşmesi ile karakterize bir durumdur. Bebeklerde kabız, birokkalı faktöre ilgilı olarak ortaya çıkabilir.
Çölyak Hastalığı Bebeklerde Kabızlığa Ne Evet mu?
Çölyak hastalığı bebeklerde bile görülebilir ve bebeklerde kabızlığa illet kabil. Çölyak hastalığı sebebiyle bağırsaklarda hasar oluştuğunda, sindirim sistemi problemlerı ortaya çıkabilir. Bu problemler, bebeklerde kabız, ishal, gaz yağı, şişçilikkinlik ve rahim ağrısı kabil belirtilerle kendini gösterebilir.
Gluten, bebeklerde de kabızlığa niçin olur. Bebekler, anne benzinü yahut formül mamaları üzere glütensiz gıdalarla beslenirler. Ancak, bebeklerde katmanı gıdalara geçildiğinde, glüten bâtınaziz tahılların tasarrufı adım atar. Bu nedenle, çölyak hastalığı olan bebeklerde glüten tüketildiğinde, bağırsaklarda hasar oluşabilir ve bu da kabızlığa sebep olabilir.
Çölyak Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Çölyak hastalığı belirtileri, kişiden kişiye başkalık gösterebilir. Temelı hastaların tek belirtisi olmazken, diğerleri sağlam hazım sistemi sorunları yaşayabilirler. Bebeklerde çölyak hastalığı belirtileri şunlar olabilir:
Kabızlık
İshal
Kusma
İştahsızlık
Büyüme geriliği
Cilt döküntüleri
Anemi (kansızlık)
Kemik erimesi
Çölyak Hastalığı Tanısı Elbette Konulur?
Çölyak hastalığı tanılaması, hun testleri ve iç biyopsisi üzere testlerle konulabilir. Kan testleri, vücutta çölyak hastalığına karşı üretilen antikorları ölçer. Bağırsak biyopsisi ise, bağırsaktan kırmızıınan değersiz bir nesiç örneğinin mikroskop altında incelenmesidir. Bu testler, çölyak hastalığı tanısında berenarı önemlidir.
Bebeklerde Kabız Ne Sağaltma Edilir?
Bebeklerde kabız, birbunca yöntemle otama edilebilir. Otama yöntemleri beyninde şunlar zemin düzenır:
Akarsu tüketiminin fazlalıkrılması
Lifli gıdaların tüketimi
Daha kesif beslenme
Bebeğin karnına masaj örgülması
Rektal duş gestaltlması
Laksatif dermanların kullanmaı (ancak hekim muayeneünde)
Çölyak Hastalığı Ne Sağaltım Edilir?
Glütensiz bir kefaret, çölyak hastalarının bağırsaklarının iyileşmesine yardımcı olabilir ve belirtileri azaltabilir. Glütensiz bir diyet, glütensiz gıdaların tüketilmesini gerektirir. Bu gıdalar ortada pirinç, mıgizem, patates, semere, göveri, et, balık ve mazot ürünleri konum düzenır. Ancak, çölyak hastalarının, glüten içermiş biröte gıdayı da tüketmemeleri gerektiği unutulmamalıdır.
Hassaten, çölyak hastalarının, çölyak hastalığına eşlik fail vesair emrazın tedavisini bile almaları gerekebilir. Örneğin, çölyak hastalarının, anemi kadar hastalıkları kucakin çıpa takviyesi alması gerekebilir.
Çölyak hastalığı, bebeklerde de görülebilen bir hastalıktır ve bebeklerde kabızlığa illet olur. Hastalığın belirtileri kişiden kişiye değişlemebilir ve tanısı, soy testleri ve bağırsak biyopsisi üzere testlerle konulabilir. Bebeklerde kabızlık, birgani yöntemle terapi edilebilirken, çölyak hastalığı tedavisi glütensiz bir diyetle mümkündür. Çölyak hastalarının, glütensiz bir diyetle beraberinde, vesair emrazın tedavisini bile almaları gerekebilir.
Çölyak hastalığı nedir?
Arpa, buğday, çavdar gibi tahıllarda kâin gluten adı verilen proteine karşı rafine bağırsakta oluşan alerji ve hassasiyet çölyak hastalığı olarak adlandırılır. Alerjik bir illet olan çölyak hastalığında, tüketilen tahıl ürünlerinde bulunan gluten, muafiyet sisteminde cafcaflı bir molekül olarak vergilanır. Muafiyet sistemi glüteni bir gıda olarak değil bile çevreyi kirleten bir şey olarak gördüğünde çöz hücrelerini yok etmeye adım atar. Bu, nezaketli bağırsaktaki villusun hasar görmesine ve küçülmesine sebep evet. Villusun hasar görmesi yüz bağırsak emilim meselelevini yerine getiremez ve çölyak hastalığının https://tibbi.org belirtileri ortaya çıkar. Kalıtım bilimi faktörlerin cenahı nöbet çölyak hastalığı tanısı kayran temelı hastalarda hamilelik, mevlit, ruhsal gerilim ve viral enfeksiyonlara bandajlı olarak vüruttiği yahut tetiklendiği gözlemlenmiştir.
Çölyak Hastalığı Belirtileri
Çölyak hastalığı belirtileri her hastada aynı değildir. Bu hastalığın belirtileri hem çocuklukta hem bile yetişkinlikte ortaya çıkabilir. Semptomların oluşmasını etkileyen faktörlerden biri glutenin rejime dahil edilme yaşı ve ne denli tüketildiği ile ilgilidir. Münteşir semptomlar şunlardır: Ayalnda şnöbetkinlik • Kansızlık • Kusma • Kas zayıflığı • İshal veya kabız • Yaşa rabıtalı kilo kaybı • Anoreksiya • Eklem ve kemik balkısı • Büyüme geriliği • Kaşıntılı deri döküntüleri • Depresyon • Davranış değişikliği • Pare düzensizlikleri • Kavşak ülserler • Küsurat tuvalet ihtiyacı • Kötü kokulu dışkı • Emaye sorunları • Tekrarlayan çürükler • K vitamini eksikliğinden kanama • A vitamini eksikliğinden şeb körlüğü
Bebeklerde çölyak hastalığı
Çölyak hastalığı yetişkinlerde başüstüneğu kadar bebeklerde bile kalıtım bilimi faktörlere bağlamlı olarak ortaya çıkmaktadır. Çölyak hastalığının belirtileri, bebeğin aba benzinünden sonrasında huzurı gıdalar ve glüten yemeye serlamasından haftalar yahut aylar sonrasında ortaya çıkabilir. 2 evetş zirı çocuklarda en pıtrak görülen semptomlar kusma, kronik ishal, kârtahsızlık, kas erimesi ve nema geriliği iken, 2 evetş üstü çocuklarda ishal ve kabızlığın üstı teselsül Tibbi boy kısalığı, sinirlilik, ergenlikte gecikme, diş ağrısı, diş çürüğü, öğrenme eforlüğü ve ilgi eksikliği.. Türkiye'de çölyak hastalığı olan bir ev üyesinde 110 çocuktan 1'inde görülen Çölyak hastalığının erken teşhisi bâtınin; Down sendromlu, Turner sendromlu, Williams sendromlu ve tip 1 diyabetli çocuklarda çölyak hastalığı belirtisi görülmez, fakat ihtiyati olarak çölyak testi strüktürlması gerekir.
çölyak hastalığının tedavisi
“Çölyak hastalığının tedavisi var mı?” özellikle çölyak hastaları aracılığıyla en pıtrak sorulan sorudur. Fakat bu hastalığın ilaç, aşı evet da faaliyetler kabil bir tedavisi yoktur. Çölyak hastalığı tedavisi, sadece yaşam boyu uyulması müstelzim glutensiz bir diyettir. Bu nedenle çölyak hastalığı olan zevat, tecrübeli tagaddi uzmanlarının tavsiyelerine bakılırsa yedikleri besinlere ilgi etmelidir. Antrparantez hastalar bir gastroenterolog tarafından metodik olarak izlenmelidir. Vitamin, mineral ve kemik yoğunluğu ölçümleri ile eksikliklerin belirlenmesi ve tamamlanması önemlidir. Çölyak hastalığı, denetleme edilmezse değişik birgeniş hastalığa usul hevesliabilir. Bu; ilerleme geriliği ve destan kısalığının cenahı sıra sütun kanseri, lenfoma, kısırlık, bağan, kronik sıhhat bozuklukları ve osteoporoz.
Kaynak:
Çölyak hastalığı